JPEG DØR……….. Inden længe

Vi skal til at bruge fire bogstaver…..

HEIF er det nye fotoformat, som Apple bruger til at erstatte JPEG. Og det vil nok erstatte JPEG’er, fordi iPhone er det mest populære, mest anvendte kamera i verden, og fra iOS 11 skifter de fleste iPhones fra JPEG til HEIF.

Men hvad er HEIF? Hvad gør det bedre end JPEG? Og hvilken forskel vil det virkelig gøre for dig?

 

HEIF er mindre og bedre
HEIF – eller High Efficiency Image File Format – er stillbilledversionen af ​​HVEC- eller H.265-videoformatet. (Den nye afløser fra H264)

Dens største fordel for dig og mig er, at billeder gemt i HEIF er omtrent halvdelen af ​​størrelsen på JPEG’er og af bedre kvalitet. Det betyder at du kan gemme dobbelt så mange billeder på din iPhone, inden du fylder den op, eller på en anden måde kan du holde alle de billeder, du har, mens du frigiver et ton gigabyte på din iPhone.

Hvorfor? Fordi billedkomprimering er blevet meget bedre, end det var, da JPEG blev født i 1992. Apples nyeste iDevices har indbygget hardware-understøttelse til HVEC, og derfor HEIF, hvilket betyder, at billeder kan indkodes og dekodes super hurtigt uden at understrege systemet eller batteriet.

HEIF er fleksibel

Mens HEIF gør Live Photos nemt, kan det erstatte GIF.
HEIF tilbyder andre fordele i forhold til JPEG. Til at begynde med er det ikke så meget et filformat som en container til filer. En JPEG er et enkelt billede, men en HEIF kan være et enkelt billede eller en sekvens af billeder.

Dette gør HEIF perfekt til Apples Live Photos, men gør det også muligt at erstatte GIF. HEIF understøtter også gennemsigtighed og billedfarve op til 16 bits, i modsætning til JPEGs magre 8-bit farve.

I praksis betyder dette, at HEIF kan registrere hele det udvidede farveområde, der leveres af kameraets 10-bit farveudgang. Med andre ord vil du ikke længere se hæslig banding i en blå himmel.

HEIF er også godt til redigering. Et HEIF-billede kan roteres og beskæres uden at ændre billedet eller gemme det.

Kompatibilitet med resten af ​​verden
Lige nu lever vi i en JPEG-verden. For at passe ind, konverterer iOS 11 sine HEIF-billeder til JPEG’er ved eksport – for at dele til ikke-iOS-enheder, f.eks. Eller for at videregive billeder til apps, der ikke understøtter HEIF. Som bruger vil du ikke bemærke noget. Alt arbejdet foregår bag kulisserne.

Eller rettere sagt vil du se fordelene. Billederne tager mindre plads, mens de ser bedre ud. De vil uploade og downloade til og fra dit iCloud Photo Library meget hurtigere. Og hvis resten af ​​verden vedtager HEIF i stedet for JPEG’er, vil hele nettet fungere hurtigere.

Det er vigtigt at bemærke, at HEIF ikke er en Apple-ejet teknologi overhovedet, ligesom JPEG heller ikke er det.

JPEG har eksisteret i et kvart århundrede. HEIF er en egnet arving. Forhåbentlig er det sværeste omkring HEIF – ligesom GIF – dens udtale.