Erfaringer med D850

Jeg blander mig lidt i koret af stemmer omkring dette apparat.

Ovenstående er en lidt selvsikker reklame fra Nikon. Måske de har ret.

Vi har på skolen købt otte af disse til vores studier.

I forvejen har vi 16 stk D810 til at løse opgaver uden for vores studier. Dem er vi glade for. De har et kæmpe dynamisk omfang, intet lowpassfilter, dejlige rene pixels som følge deraf. De kan næsten alt. Det er lidt som en Schweizerkniv.

Siden vi købte dem er der så kommet en efterfølger som har givet kvaliteten endnu et nyk opad.

De har nu arbejdet i studierne i snart ti uger. Noget af det man kan sige om D850 er:

Billedkvaliteten:

Bitdybden er imponerende. D850 røg direkte i top på dxo’s sensorratingsside. Den er overgået siden af enkelte kameraer, men ikke af F.eks Canon. Langt fra. Det man kan bruge dette store dynamiske omfang til i praksis er:

En langt bedre farvenuancering.

Meget renere pixels. Dvs. meget mindre støj ved eventuel opskalering.

Store muligheder for at løfte sin skyggetegning op hvor man vil have den.

Man sparer arbejdsgange som flerskuds sammenlægninger.

Der er lidt flere pixels i dette kamera fremfor den tidligere D810. For os har det marginal betydning.  Nogen vil sige at filerne er for store. De ER store. Men det er den vej vinden blæser. Nikon giver os muligheden for at fremstille raw-filer i tre størrelser. Har vi opgaver vi ved ikke kræver alle pixels kan vi altså skrue en del ned for opløsningen.

Skarpheden

Eller man skulle måske kalde det detaljeringsgraden. Den er øget i forhold til D810. Med de rigtige objektiver får vi andre og nye oplevelser i detaljerne. Særdeles interesant at iagttage. Vi har før anvendt Hasselblad multiskudsteknik i vores studier. D850 leverer en vare der umiddelbart lever op til dette. I et skud… der er sket rigtigt meget på sensorsiden!  Siden vores 10 år gamle Hasselblad blev lanceret.

Fokuseringen

Vi er hurtige her. Vi er præcise!! Vi kan med de to indbyggede autofokussystemer selv mikrojustere objektiverne! En ting der er værd at bemærke er at autofokus virker ved -3 EV. Lysmåler og endnu flere AF-punkter giver hastighed og sikkerhed. Det er godt for alle. På dansk betyder det at den kan fokusere præcist og hurtigt i nærmest mørke. Rigtigt dejligt i vores studier hvor vi ofte kører med lidt lavt pilotlys.

Betjeningen

Som nikonbruger bliver man ikke overrasket. Knapperne fortsætter den gode ergonomi. Du kan betjene kameraet ud i rigtig mange discipliner uden at skulle i menuerne. Rigtig rart under en presset skydning. Du har et hurtigt overblik over alle indstillinger.

Vi bruger kameraet tilsluttet en computer. Det er næsten synd. For alle de andre nye ting bruger vi ikke meget. Skærmen kan vinkles op eller ned. Nogen synes det er amatøragtigt. Jeg synes det er supersmart ved enten højt eller lavt standpunkt. Er man træt af det kan man jo bare lade være😃. Men den har mange pixels, gode farver og er nu en touchscreen. Meget smart ved liveview. Tryk hvor du vil have fokus samtidig med at billedet skydes. Smart faktisk.

Der er også en mirrorless funktion hvor kameraet er helt stille når man skyder.

En ting vi med garanti kommer til at bruge er focusstacking. Meget enkelt egentligt. I menuen programeres kameraet til at tage eksempelvis 20 skud i små bitte fokusstep. Det lægges sammen i Photoshop.

Så det fremgår vist at vi som så mange andre er ret tilfredse med D850. Der er ikke meget vi kunne ønske os anderledes. Det kunne være rigtig godt at bruge uden for studiet også. Men vores 16 D810’ere er altså ikke så ringe at det giver mening. Men betjening er endnu bedre, og på videosiden er der også en del ændringer der trækker i den helt rigtige retning.

Min nyuddannede og dygtige tidligere elev Lasse Hansen fra Fyens stifttidende købte til sin nystartede virksomhed to stk. Netop på grund af faciliteterne inden for video, men også alle de andre gode takter kameraet har. Hastighed og lysfølsomhed.

Måske dette er den virkelige Schweizerkniv. Det er for reklamefotografen, portrætfotografen landskabs- og dyre-fotografen og pressefotografen you name it.

Der er få andre kameraer på banen der leverer som dette.  Men både at have denne kvalitet og den enkle brugervenlighed er unik. Vores elever bruger dem bare. Her skal man ikke igennem en masse menuer før man skal bruge det. Det lyder som en salgsannonce. Men med en pris på kun 25K så får man altså god value for money. Ikke meget for et “kanaltkamera”. Heller ikke usæntligt for en uddannelsesinstitution i dagens Danmark.

Nu må vi se. Vi er stadig glade over et ind til nu problemløst kamera der hjælper til med at lave gode billeder, og indtil nu ikke yder modstand eller begrænsninger på nogen måder.

Jeg glæder mig til selv at have et med til New York i en uge og nyde godt af alt ovenstående.

Af objektiver købte vi til hvert studie to stk. Micronikkor 60 og 105mm.

Vi har mere at supplere med.

Et nyt, ret bekosteligt objektiv er 105mm 1,4. Vi købte to stk. Det er uforligneligt!! Tungt. Men kvaliteten macther en micronikkor. Blot med flot Bokeh og lysstyrke.

Links:

En grundig omtale på Dpreview.com D850 HER

Omtale af 105mm 1,4 på Lensrentals HER

Her en sammenligning af Sony Nikon Canon. Canons bedste kamera til dato…

 

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem