Data

Skrmbillede 2012-05-14 kl. 13.51.04Skrmbillede 2012-05-14 kl. 13.54.01
Databackup

Jeg mener det er en god ide at have sine data liggende mindst to steder. Har man eks. en NAS kan man vælge at de to harddiske indeni er spejlede. dvs. de er identiske. Når én harddisk bryder sammen har man sikret sine data på den anden. Den dårlige disk erstattes og der spejles igen. En disk lever mellem tre og fem år. De fåes også med endnu flere diske.

Hvilke Harddiske skal man vælge. Der er mange muligheder. Gå ind på edbpriser og søg på interne harddiske. Da man er ved at købe ind til et Raid som jo giver lidt sikkerhed vil jeg kigge efter typen der er beregnet til servere og NAS. WesternDigital RED Man kan så kigge lidt på strømforbruget. Jo mindre af det, jo mindre varme udvikler den, jo mindre vil en evt. blæser skulle køre. Jeg bruger som regel Western Digital RED.

Skrmbillede 2012-05-24 kl. 21.09.50
Den ultimative opgradering til sin macPro 2008. PCIkort til direkte adgang fra HD til bundkort. Hastighed på 820 Mbits/sek!! Almindelige Harddiske er kun 300.

Købes hos macsales.com

Min egen MacPro derhjemme er blevet pimpet

Ovenstående løsning er lidt dyr. Computeren er en early 2008 macpro. Så jeg har lagt en SSD fra Samsung under DVDbrænderen. Der er et par ekstra e-sata porte på motherboardet. En lille strømadapter sørger for strømmen. Den gør selvfølgelig at systemet kører hurtigt!!! Lageret består af to stripede diske western digital black edition. Filerne ligger på begge diske som deles om at levere data. Resultatet: Næsten tre gange hurtigere end den ene disk jeg havde før. Men med denne manøvre har jeg desværre fordoblet risikoen for disknedbrud. Derfor er en velfungerende Timemachine disk yderst vigtig. 

SATA ADAPTER KIT FOR MACBOOK (PRO)

Skrmbillede 2012-05-14 kl. 14.04.22
Hvor ofte har du brugt disk dvd/cd drev? Nej vel? Med dette kit flytter du det over i et medfølgende kabinet. På den tomme plads kan du passende sætte en SSDdisk med systemsoftware på. Den “gamle harddisk” kan du bruge til lager af de store datamængder.

Pris: 79€ for kit. Diskpris afhænger af størrelse

P1000042 P1000043 P1000045
Til venstre ses en standard 13” med CD-drev og harddisk. Derefter med ilagt Samsung harddisk og Hardwrk’s adapter med den tidligere harddisk i. Til slut den samlede løsning. Her får man den hurtige SSD til systemdisk. Gør læsning af program hurtig. Pladsen til store mængder data i disken i adapteren.

 

Link til steder med computerstuf

NAS: NetworkAssistedServer. Et netværksdrev som kan rumme alle dine data og dele dem efter dine ønsker. Lokalt eller “din egen dropbox” Den forbindes med routeren via netværkskabel. Tilgåes via fastnet eller trådløst.

Synology er helt vildt gode. Deres software er meget fleksibel og giver ALLE muligheder. Har haft en i syv år hvor softwareopgraderinger gennemtiden har forøget funktionaliteten. Der er f.eks. Diskovervågning af harddiskene.

Newertech Quadinterfacedock. Laver også indbygningskittilSSD.

Hardwrk leverer SSD kit til indbygning

Software

Cocktail Den gode systemvedligeholder. Man siger godt nok at en mac aldrig er sløv. Men den kan altså godt have behov for en oprydning i alle de systemfiler den ikke bruger mere alligevel. Brug pilot med alle scripts slået til. Genstart.

Advarsel

Lacie små gule diske er fine. Men der er et problem. Går kabinettet i stykker, et stik eller lign. Så kan man ikke tage disken ud og læse data i f.eks. en harddiskdock. Den skal i et andet Laciekabinet for at det kan lade sig gøre. Mange har smidt diske ud med vigtige data på som de troede man ikke kunne rede på grund af dette. Andre diske opfører sig mere normalt.