DSLR

Billede169

 

Vi købte på Medieskolerne de første Canon 5D. De var det bedste på det tidspunkt og mange år frem. Selv om objektiverne havde rød ring skuffede de dog fælt. Vi var ikke er de eneste der blev skuffede der. De 16 kameraer vi købte var der ingen problemer med. De blev brugt på en ansvarlig måde. Derfor havde vi aldrig problemer med dem. Da de lancerede 5Dmkll var der udover objektivkvaliteten store problemer med fokuseringen. Jeg har flere elever/kolleger (som jeg ved er fornuftige) som oplevede fundamentale problemer hermed. Diverse fora beskriver dette indgående. Pressefotografer der ellers i alle mulige sammenhænge bruger Canon, må ty til Nikon når de laver fodbold eller lign. Ellers kan de ikke få skarp og hurtig fokusering. Nå men det er jo bare mine og andres erfaringer med Canon.
MHT. Nikon kan jeg kun komme i tanke om fordele:
1.
Objektiverne ER bedre. De har været bedre gennem mange år. Det er på alle måder. Skarphed-hurtighed-holdbarhed-mekanisk præcision (de skal ikke justeres op til et kameraet for at fungere optimalt) Canon sidste nye 70-200zoom ser dog rimelig ok ud!
2.
Kameraet har den bedste sensor nogensinde. Lige netop D800 (sjovt nok ikke D4!!). Se disse kloge mennesker der sammenligner kameraers hardware: http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-D800-Review/Sensor-performance . Den slår bagstykker og alt andet.
3.
36 Mpixel er mange. Laver man ting som kun skal på nettet og i små størrelser er det ikke altid lykken. Men ellers er det ikke just en ulempe. Men filerne kommer til at fylde meget. Sådan er det. Det stiller så lidt større krav til hardware i efterfølgende workflow. D810 kan lave RAW i mindre størrelse 
4.
Normalt er jeg tilhænger af faste brændvidder da det at fremstille en zoom indebærer en del kompromisser med dårligere kvalitet tilfølje. Her har jeg måttet justere min holdning med flere af Nikons zoomer. De er forbavsende gode!!
5.
D4 & D800 har indbygget lenscorrection. Måske ikke så væsentligt ved Raw men for en pressefotograf der fotograferer JPG… Eller når men fremstiller video.

Nikon kameraer

  
D700: Arbejdshesten med de gode specs. Fullframe.
D3: Det første pro kamera med cmos. Stor succes.
D3X: 24mpix og cmos. Masser af guf i filerne.
D3s: Mindre filer. Men kæmpe dynamisk omfang. Lavt støjnivau. Laver video. 720P men med stort dynamik i videofilerne.
D610: Samme sensor som D3x, nyere processor og bygget i et amatørhus. Kvaliteten er der ikke noget i vejen med
D4: Den nye D3s. Laver nu 1080i. Efter sigende med stor dynamik. Ukomprimeret videoout. Bejler til Provideo.
D4s: Ny og bedre version af D4. Super til video!!
D800: 36Mpix. Samme video specs som D4. Bedste sensor på dxomark. D800E 36mPix Men uden antialiasingfilter. Ligesom bagstykkerne
D810: en videreudvikling af både 800 og 800E. Laver også små raw. Ser virkelig lovende ud.

D850: Nyeste skud på stammen. Simpelthen et superkamera der ikke skuffer NOGEN steder

D710 24mpix Ligner en bestseller. Kanon

Nikon objektiver

  
18-35 VR: Super vidvinkelzoom med vibrationsdæmpning.
28-70 2,8: Super standardzoom underligt nok uden vibrationsdæmpning.
70-200 2,8 VR: Den lækre superzoom med super bokeh.
70-200 4.0: Et overraskende godt objektiv. Vejer 700g mindre end ovenstående. Men tilsyneladende ligeså skarpt
Det skal dog siges at jeg mener det altid forudsætter brug af dxolabs eller adobe cameraraw i et workflow hvor der korrigeres med lenscorrectionprofiler.

Det bedste kamera er det man kender