Apple TV – en fleksibel billig løsning.

Jeg oplever at mange menneskers tv-forbrug er styret af vaner. Nogen ser det de plejer, og andre ser slet ingenting. Jeg synes at der er masser af godt dansk fjernsyn. Mine tidligere elever fra Journalisthøjskolen og eleverne fra vores TV-uddannelse i Viborg laver fremragende og dynamisk fjernsyn. Man skal bare gå uden om det man ikke gider. Så er der masser kvalitet på dansk TV. Både reportager, nyheder og selv underholdningen er god….. Noget af den ihverfald…

Jeg har selv for nogle år siden lagt mine TV-vaner om. Det var virkelig ikke svært. Det gav ovenikøbet nogle fordele henadvejen. Jeg synes egentlig det er noget alle burde gøre. Jeg har været konsulent for en del mennesker gennem tiden, når det kommer til tv-løsninger. De er glade og kigger sig ikke tilbage med et AppleTV. Det gode ved det hele er at selvom de har færre kanaler nu. De har kun dem de ser. Så har det åbnet TV og internettet op for flere af dem. De er nu mere selektive og beviste i forhold til hvad de bruger deres tv til.

Der er typisk tre hovedgrupper af TV-forbrugere. (Plus sikkert en masse der i mellem.)

Gruppe 1: De har en en tv-pakke der er rimelig dyr. Fordi det har vi altså, og det er nemt at fortsætte som tingene er.
Gruppe 2: De ser det på en computer, fordi de synes det er fleksibelt og billigt.
Gruppe 3: De ser slet ikke noget, for det er for besværligt at finde ud af hvad stationerne egentligt tilbyder. De ser måske TV-stationerne som utidssvarende og ufleksible.

Vi har hjemme for længe siden smidt den lille tv-pakke ud, og udskiftet det hele med en lille TV-boks fra Apple, der hedder AppleTV. 

Med den bliver fjernsynets alder mindre vigtig. Den ofte ret mærkelige, måske ligefrem grimme, brugerflade skiftes ud med noget der er intuitivt og let tilgængeligt. Faktisk er det eneste der er relevant ved dit TV nu billedkvaliteten. Alt det andet er ligegyldigt. Det vigtige ligger nu i en lille boks. 

Tv’ets fjernbetjening skiftes ud med en lillebitte overskuelig en. Få knapper, som alle kan finde ud af. Den kan lære at skrue op og ned for dit TV, eller lydsystem, så du ikke behøver den gamle TV-fjernbetjening mere.
Har du en større AirPlayhøjtaler kan lyden sendes derud. Uden kabler! Har du AirPods Pro kan de få lyden også. 

Alle Tv-stationer og udbydere har en TV-app i dag.
Der findes app’s fra DR, TV2, Waao, Yousee, Telia, Stofa Eurosport, Netflix, HBO, Discovery, youtube, Vimeo og mange flere.
Det vil sige at man kan, ligesom på sin telefon, selv henter de app’s man har brug for. Mange App’s er gratis at bruge. Nedenfor kommer en liste med mange muligheder i. 

For mange mennesker er behovet at se dansk fjernsyn tilsat lidt udenlandske muligheder. Det kan være sport eller serier.
Det danske er ret let.
Hent DR-appen og du har alt fra Danmarks Radio. Du kan ud over at se live TV, finde alt det samme indhold du kan finde på deres hjemmeside.
TV2 skal man betale for. Alt on demand indhold, dvs. undtaget livetv og sport koster 49kr. For 109kr. får du alt undtagen deres sport. Betaler du 149kr får du sportskanalerne med. Du kan også købe dig fri af reklamer.
Mange seere ser faktisk mest de to kanalers tilbud. Gruppe 2 oplever ofte her at det er flere hundrede kroner om måneden de sparer. Gruppe 2 og 3 finder måske at det var egentligt ikke dyrt alligevel.

Jeg må indrømme at jeg synes livet ER for kort til grimme fjernbetjeninger og kedelige underlige brugerflader. Her er et produkt der bare virker. Nemt, pænt og godt. Så sparer jeg oven i købet penge, det er også smart. Men der er flere fordele:
Det helt vilde er at har man flere adresser, sommerhus, kærestes lejlighed eller er man på rejse, ja så tager man sin lille boks i tasken og slutter til fjernsynet der hvor man er. Den skal bare sættes til et trådløst netværk. Så er du på igen. 

En anden ting er, at er i flere der skal se billeder, høre musik eller se videoer fra ferien, så er det nemt at sende dem op på TV`et med AppleTV. Lige pludseligt får vi alle en fælles oplevelse af billederne.
Der er en film og tv app hvor du kan leje de gængse og nye film i 4K for de nyestes vedkommende. De koster fra 9 til 49kr. Apple er begyndt at egenproducere indhold til deres TV+app. Boligprogrammer, serier og film. Her under corona købte de den nye film med Tom Hanks. Fordi der ikke var biografer der kunne vise den…

For de mere nørdede der gerne vil se udenlandsk TV og vil omgå geoblocking. Så kan man via tjenester som unblockus.com sætte sin lokation til et andet land, og man kan, hvis man er i udlandet stadig se DR. 

Prisen for en AppleTV  er omkring 1500kr og de er hurtigt tjent hjem igen hvis man tager regnemaskinen frem. Jeg ville vælge 4K-modellen.
Jeg synes det er en kanon løsning!!
Man kan læse om den her. Det er mere en bare en boks: https://www.apple.com/dk/apple-tv-4k/

Nedenfor er en oversigt over mulighederne. De er mange og de fleste er gratis. 

Betalings app:

Netflix: Serier,  egenproduktioner og film. Kan deles med op til fem personer. Der skal betales lidt ekstra for 4K. 

HBO: serier og film. Kan vist også deles…

TV2: Livetv, news, film og sport. Kan deles med flere

Discovery: Serier og sport. 

Amazon: Serier og  egenproduktioner. Har du Waoo for du seks måneder gratis

Gratis apps

DR: Film, serier, livetv og arkiv fra Danmarks radio

Appleplus: Film og serier, egenproduktioner fra Apple. Gratis det første år. 

Filmstriben: Bibliotekets gratis filmtilbud. Din kommune giver dig gratis film hver måned. Min giver 2 hver måned. 

NRK: Norsk TV. 

Classic films: Er du til rigtig gamle klassiske film er det her. 

Mubi: Verdensfilm

YouTube: Googles filmunivers. Her ser du dem snart i 4K

Vimeo: Film a la YouTube. 

Viaplay: Film og serier

Blockbuster: Lejefilm

Iheartradio: Netradioer fra hele verden

TED: Tedtalks gennem tiderne. 

Tastemade: Madprogrammer

Haystack news: Lokal og verdensnyheder. 

Så er der dine netudbydere. De kan også være interessante. 

Yousee, Waoo, Telia, Her kan du hente deres kanaler hvis du alligevel har en tv-pakke. Du slipper for en stor boks fra den i mange tilfælde.