Om sikkerhed og offentlighed / Køb nu ikke noget lort

Der er mange forskelle på de to store mobilstyresystemer i dag. Android fra Google og IOS fra Apple.

Men apropos “når mobilen tager magten”. Så synes jeg at sikkerhedsaspektet er meget væsentligt i denne sammenhæng. Ligeledes om du selv har styr på hvilke app’s, der bruger hvilke faciliteter på din telefon.
De fleste iPhonebrugere er ikke klar over hvor meget IOS sørger for, at andre ikke kan kigge med i deres liv og telefon.
I Googleplay, der hvor man henter programmer til Androidtelefoner, kan udviklere frit lægge programmer op. Fint, meget demokratisk. Modsat Apple hvor alt blive screenet mht. brugervenlighed, men ikke mindst sikkerhed. Den skjulte indhentning af brugerens gøren og laden bliver luget ud.
Android:
Henter du en Android app, vil den bede om din tilladelse, til at bruge alle din telefons faciliteter, før du kan bruge den overhovedet. Siger du ja, så har du åbnet telefonen fuldstændigt. Det gælder: geodata (hvor du befinder dig på hvilket tidspunkt), kamera, billeder, mikrofon, netværk, musik, adresser, bogmærker, sms’er, browserhistorie, telefonnumre du har ringet til. Ja alt. Vil de følge dig realtime, lytte til din mikrofon, tænde dit kamera, så gør de det.
IPhone:
Er det så ikke sådan i en iPhone? Nej det er det ikke. Du kan selv, modsat Android, checke det i indstillinger-anonymitet. Her kan du se hvilke app’s der bruger hvilke faciliteter på din telefon. Har du en mening om en app ikke skal bruge dine kontakter, så slår du det fra.
Ydermere kan du sige at Apple IKKE skal have underetninger om hvordan du bruger din telefon. Det hedder send diagnostik og oplysninger til Apple.  Du kan også begrænse reklamesporing. Det er at din telefon fortæller hvem du er, og hvor du er lige nu. Smart hvis man vil sende målrettede reklamer. Sådan er det lige nu. I morgen er det nok anderledes.
Apple vil tjene penge. Det er de vist gode til. Men det vil Google sørme også. Husk Google er verdens største reklamebureau. Hvis du gifter dig fuldstændig med Google. Gmail, og hele deres smarte og praktiske univers. Så ved de alt om dig, og kan, og vil bruge det til at målrette reklamer til dig. Lige som Facebook. Bare meget større.
Hvorfor er Apple så så flinke over for forbrugeren? Kun fordi at de har fundet ud af at forbrugeren gerne vil have lidt privatliv. Det er der også penge i.
Der kan være mange grunde til at vælge det ene frem for det andet. Man kan vænne sig til meget, og hvis man virkelig skulle, er jeg sikker på at mange af os kunne sagtens vænne sig til et andet styresystem end det vi bruger nu. Så vælg den telefon hvor du synes du har mest styr på hvem der kigger med over skulderen.
Anonymitetsindstillingerne

Anonymitetsindstillingerne iPhone

Hvilke apps der har lov til at bruge mine kontakter. Jeg blev spurgt første gang

Hvilke apps der har lov til at bruge mine kontakter. Jeg blev spurgt første gang