De sidste 2 bit kan blive dine vigtigste bit!!

Jeg blev igen kontaktet forleden af et menneske som havde rigtigt meget lyst til at købe et godt kompakt rejsekamera. Spørgsmålet gik på hvad hun skulle købe. Et kamera, eller en mobil med et godt kamera. Det er det moderne dilemma mange står i idag. Det ses tydeligt på kamerafabrikanternes portefølje. Hvad der før var fabrikkernes pengemaskine, er nu reduceret til næsten ingenting. For forbrugeren er der nu muligheden at købe et dyrt lille lækkert kamera tilbage. Det vil medføre at man skal have et eller andet billedbehandlingsprogram, og et langsommeligt workflow for at poste sine billeder på de sociale medier. Mange vælger det fra og kigger på de faktisk fremragende løsninger inden for mobilkameraer der er derude lige nu.

I den givne situation blev der valgt telefonløsningen. Mange tror at om man køber det ene eller andet fabrikat er ligegyldigt, da hardwaren jo stort set er det samme, og de er alle ude på at tage vores penge alligevel. Så hvis vi køber det billigste så få vi mest for pengene.

Det er ikke helt rigtigt.

Her er en illustration af hvad der sker når man fotograferer med nyere iPhones. Alle andre telefoner skyder i 8 bit. iPhones skyder i 10 bit. Det lyder måske ikke af noget særligt vigtigt. Vores kameraer på medieskolerne skyder i 16 bit. Det giver 65536 toner i hver af de tre billedkanaler (mange nuancer!!!).

En telefon fra alle andre end Apple skyder i de 8 bit som man kan med jpg-formatet. Det giver 256 toner i hver kanal. En iPhone skyder med sine 10 bit 1024 toner i hver kanal. Det giver en tonerigdom af en anden verden. Faktisk fire gange så meget. Det betyder i praksis at skulle et billede lysnes lidt eller på anden måde korrigeres. Så kan man faktisk gøre det med et meget bedre resultat. Så ud over de andre ting som intelligent HDR, variabel bokeh, lowlightphoto mm som iPhonen kan meget intuitivt. Så kan den noget her som andre ikke kan.

Man kan læse mere om dette her:

https://support.apple.com/da-dk/HT207022

Ja det gælder også video. Vi får et helt uset dynamisk omfang som giver de samme muligheder indenfor video.

Fik jeg sagt at disse to filtyper der gemmes i både på video og foto fylder mindre på din telefon?

Jeg er helt enig i at en iPhone koster mange penge. Er de dyre? Tjah. se på den lange bane. En tre år gammel iPhone har faktisk en god brugtværdi!! Betyder billeder noget for dig er det ikke dyrt. Mange bruger deres telefonkamera som en slags dagbog. Så vil jeg godtnok synes det er trist at skulle have de sløje minder mange kæmper med. De nye telefoner demokratiserer fotografiet og mange mennesker bliver i stand til at fremstille billeder fordi kameraet har indbygget rigtig mange hjælpefunktioner som forbrugeren sket ikke er klar over.

10 bit giver 1024 toner mod de normale 256