Det “lille” Nikon Z7

Jeg har haft lånt dette kamera ved flere lejligheder. I foråret gennem en længere periode der inkluderede min New York tur med eleverne. Men også her i efteråret har vi et til udlån til eleverne. De tager godt i mod det til de krævende opgaver vi stiller dem.

Som rejsekammerat er det kamera helt fantastisk. Det fylder og vejer ikke meget. 24-70mm zoomen er lysstyrke 4,0, og kan, når den ikke er i brug, klappes sammen. Så det er let og pænt kompakt. Praktisk på rejsen, men faktisk også rart i det hele taget. Med den lille kompakte størrelse er det ret vigtigt at knapperne sidder rigtigt, og har den rette modstand, så man mærker når man trykker på dem. Det fungerer fint og det hele falder helt naturligt. Noget der er anderledes ved et spejlløst kamera, er den aktive skærm som er trykfølsom. Skærmen er flot og søgeren er endnu flottere. Men en trykfølsom skærm og lydløs fotografering er rigtig smart ved flere lejligheder. Tryk på et valgt sted på skærmen, og den fokuserer og eksponerer. Meget diskret og lydløst.

Det for mig helt store aktiv ved Z7 er de filer den leverer. De minder rigtig meget om filerne fra D850. Kæmpe dynamisk omfang. Man kan få skyggen op hvor man vil have den. Ingen nævneværdig støj. Renhed i farverne og specielt hud synes jeg er meget afbalanceret. Ingen farvestik ud i grøn eller magenta som man kan opleve nutildags på andre systemer.

Skarpheden er helt suveræn. Der er ikke noget lowpassfilter så den skarphed objektivet leverer finder vej til filen. Det er bare ikke dårligt!! Fine undseelige strukturer fra hud og andre materialer gengives rigtigt pænt!!! Kameraet har indbygget billedstabilisering. Det tror jeg man har glæde af på rigtig mange områder. Der er ingen rystelser fra spejl, men heller ingen rystelser fra fotografen. Det tror jeg på også mærkes på detaljeskarphed i det hele taget.

De 45,7 Megapixels dækker de fleste behov. Faktisk skal man tænke sig om i Photoshop ved redigeringen af så store filer. Har man dårlige vaner, bliver man straffet ved for mange lag og 16bit… Til mindre krævende opgaver kan man arbejde i 24mpix raw. De er så kun optaget i 12bit…..

Alt i alt må man sige, at det lille kamera i den grad leverer varen, og at vi skal til at vænne os til at sådan et lille kammera, faktisk laver store flotte filer. Man bliver glad når man ser filerne efterfølgende. Det er rent og pænt!!!

Læs DPreview’s test af Nikon Z7 her

PS: Lige om lidt kommer der endnu et Z-kamera med 60 megapixel kamera der ikke kun optager i 14 bit. Men også optager i 16bit raw. Det kan man nok forvente noget af…..

bertel@stokholm.dk